Vrem să divorțăm! Ce variantă alegem?

Conform statisticilor1, un număr total de 22715 căsătorii s-au sfârșit în anul 2023. Potrivit aceleiași statistici, raportul dintre numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive și prin acordul soților (pe cale administativă sau notarială) și numărul căsătoriilor încheiate a fost, tot în anul 2023, de un divorț la 4,9 căsătorii.

Ajunși în situația în care interesele soților nu se mai pot concilia, aceștia își pun întrebarea ”Care este cea mai bună variantă pentru a divorța?

Răspunsul poate fi diferit, în funcție de anumite circumstanțe.

Noi te invităm să citești, în acest articol, care sunt modalitățile prin care se poate divorța în România, ce condiții trebuie să îndeplinească soții, care sunt costurile aproximative pentru un divorț și, de asemenea, cât durează fiecare procedură în parte.

Îți recomandăm, de asemenea, să arunci un ochi și pe articolul nostru referitor la exercitarea autorității părintești ulterior divorțului – disponibil aici.

Până când moartea ne va despărți  Cum pot să divorțez mai repede?

În România, divorțul poate fi pronunțat pe cale administrativă, notarială și judiciară. Fiecare variantă are, bineînțeles, avantaje și dezavantaje.

I. Divorțul pe cale administrativă, deși tot mai căutat de cuplurile aflate în prag de despărțire, este singura procedură care nu este disponibilă soților care au copii minori comuni.

Acesta presupune acordul scris al ambilor soți în ceea ce privește desfacerea căsătoriei, dat în fața ofițerului de stare civilă. Soților li se acordă un termen de reflecție de 30 de zile calendaristice, după trecerea cărora se va constata desfacerea căsătoriei și se va elibera certificatul de divorț.

Costurile diferă în funcție de județul/sectorul în care se află ultima locuință a soților. Cu titlu exemplificativ, pentru municipiul București, taxa este de aproximativ 600 lei.

II. Următoarea variantă, divorțul pe cale notarială, este reglementată în dreptul românesc din anul 2010. Presupune, de asemenea, existența acordului soților în ceea ce privește toate aspectele, însă la această procedură pot apela și soții care au copii minori comuni, spre deosebire de divorțul pe cale administrativă.

Divorțul notarial prezintă avantajul confidențialității procedurii, însă este și cel mai costisitor.

Onorariul perceput de notarii publici diferă în funcție de existența copiilor minori. Cu titlu exemplificativ, conform Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici, soluționarea cereri de divorț fără copii minori pleacă de la 750 lei, iar pentru divorțul cu copii minori, onorariul pornește de la 1.200 lei.

Bineînțeles că este dreptul notarilor publici de a-și mări aceste onorarii, în funcție de anumite criterii.

Similar procedurii pe cale administrativă, nici notarul public nu poate pronunța divorțul imediat. Legea prevede ca soților să li se acorde termenul de reflecție de 30 de zile, la finalul cărora se va putea pronunța divorțul, dacă soții se prezintă personal, împreună și stăruie în desfacerea căsătoriei lor.

În ceea ce privește divorțul notarial cu copii minori, este important de menționat faptul că se va efectua o anchetă socială de către autoritatea tutelară, astfel încât să se verifice că înțelegerea părinților în ceea ce îi privește pe copii ulterior divorțului este în interesul acestora din urmă.

De asemenea, notarul este obligat să asculte copiii minori care au împlinit vârsta de 10 ani, cu scopul de a le afla opinia în ceea ce privește domiciliul lor ulterior pronunțării divorțului.

III. Ultima variantă, dar nu cea din urmă, este divorțul în fața instanței de judecată.

Deși, în funcție de circumscripție și de volumul dosarelor aflate pe rol, procedura poate să dureze și câteva luni, prezintă avantajul că poate fi urmată de toate cuplurile, fie că există acord sau nu.

În privința soților care sunt de acord să divorțeze, costurile sunt cele mai mici: este necesară achitarea unei taxe judiciare de timbru de 200 lei pentru cererea privind desfacerea căsătoriei, judecătorul pronunțându-se, din oficiu, și în ceea ce privește aspectele esențiale referitoare la copiii minori.

Atunci când nu există acordul soților pentru desfacerea căsătoriei, divorțul pe cale judiciară rămâne singura variantă pentru cei ajunși în această situație.

În aceaste condiții, reclamantului îi este recomandat să angajeze un avocat pentru a-i reprezenta interesele în fața instanței, în contradictoriu cu soțul pârât, intervenind așadar costuri suplimentare date de onorariul avocațial perceput.

Pentru cei care nu dispun de fondurile bănești necesare pentru plata unui avocat, varianta cea mai bună nu este să renunțe la serviciile acestuia, ci să apeleze, conform legii, la ajutor public judiciar sub forma plății onorariului unui avocat din oficiu. Astfel, soții se asigură că le sunt respectate toate drepturile matrimoniale, dar mai ales drepturile în calitate de părinți.

Un alt aspect important al procedurii de divorț judiciar este că și minorul care nu a împlinit vârsta de 10 ani poate fi ascultat de către judecător, opiniile acestuia urmând a fi luate în considerare în funcție de vârstă și gradul de maturitate.

Divorțul judiciar poate fi pronunțat și atunci când (a) unul dintre soți este lipsit de capacitate de exercițiu, (b) unul dintre soți este bolnav, în condițiile legii, (c) soții sunt despărțiți în fapt de mai mult de 2 ani, (d) unul dintre soți nu este de acord cu desfacerea căsătoriei, (e) soții nu reușesc să se înțeleagă în ceea ce privește custodia, domiciliul minorilor, obligația de plată a pensiei de întreținere ș.a.m.d.

Dacă treci prin această experiență și ai nevoie de o persoană care să mai preia din presiunea inerentă a unui divorț, avocații noștri, specializați în dreptul familiei, te pot ajuta! Scrie-ne pe office@paun-neagu.ro sau utilizând formularul de contact disponibil aici.

Note: 1Evenimente demografice în anul 2023, Institutul Național de Statistică, ediția 2024, disponibil accesând link-ul https://insse.ro/cms/ro/tags/evenimente-demografice