Închirierea locuinței (persoane fizice)– Ce trebuie să știm înainte să semnăm contractul

Fie că îți cauți un apartament sau, fiind proprietar, vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă un contract de închiriere, e important să fii bine informat înainte de a lua o decizie.

Încheierea unui contract de închiriere poate părea, la prima vedere, un simplu pas formal, dar în realitate, fiecare clauză contractuală contează pentru liniștea și siguranța ta pe termen lung.

În acest articol, vei descoperi unele aspecte pe care merită să le iei în considerare, de la drepturile și obligațiile tale ca proprietar sau chiriaș, până la capcanele contractuale pe care ar fi bine să le eviți.

Sunt proprietar!

Dacă ești proprietar, închirierea apartamentului poate fi o sursă suplimentară de venit, însă implică și o serie de responsabilități legale de care tu, ca proprietar, ar trebui să ții cont, printre care:

Redactarea și semnarea contractului de închiriere

Legislația națională nu prevede forma scrisă pentru validitatea contractului, astfel că vom vorbi de un contract valabil chiar și atunci când proprietarul și chiriașul nu au semnat niciun contract, însă relația contractuală devine astfel vulnerabilă la conflicte și neînțelegeri, care vor sfârși pe masa judecătorului.

De asemenea, de multe ori, suntem tentați să mai scutim din costuri și să folosim un model de contract de închiriere descărcat de pe internet sau pus la dispoziție de prieteni. Trebuie să ai în vedere faptul că un contract personalizat pe situația ta concretă este baza unei relații contractuale fără surprize neplăcute.

Dar, dacă totuși preferi să nu apelezi la serviciile unui avocat pentru redactarea unui contract personalizat, asigură-te că acesta conține, cel puțin, următoarele elemente:

  • Datele de identificare ale ambelor părÈ›i (proprietar È™i chiriaÈ™). Este recomandat să soliciÈ›i copii de pe actele de identitate menÈ›ionate în cuprinsul contractului, pentru a te asigura că identitatea persoanei căreia îi închiriezi este reală;
  • Descrierea spaÈ›iului È™i adresa exactă, cu menÈ›ionarea destinaÈ›iei de spaÈ›iu locativ a apartamentului. Nu uita să anexezi contractului È™i o listă de inventar cu bunurile care rămân în apartament;
  • Durata contractului;
  • Valoarea chiriei È™i modalitatea de plată. Este important să se specifice moneda în care se va efectua plata, frecvenÈ›a plăților, termenul de plată È™i cuantumul penalităților de întârziere.
  • Nu uita să specifici în contract că utilitățile È™i întreÈ›inerea lunară sunt în sarcina chiriaÈ™ului;
  • Clauze de încetare a contractului, inclusiv situaÈ›iile de reziliere È™i notificarea în caz de reziliere;
  • Modalitatea în care se vor efectua comunicările în legătură cu contractul.

ÃŽnregistrarea contractului la ANAF

Din 2023, legislația fiscală prevede obligativitatea pentru proprietarii persoane fizice de a înregistra contractul de închiriere la ANAF, în termen de 30 de zile de la încheierea acestuia.

Deși privită cu ochi critici, procedura prezintă avantaje serioase, pe lângă stabilitate și protecție juridică: posibilitatea deducerii cheltuielilor legate de apartament, posibilitatea de a evacua chiriașul rău-platnic, doar în baza contractului, fără a mai fi necesară parcurgerea etapei judiciare în fața judecătorului, posibilitatea de a pune contractul în executare silită pentru recuperarea chiriilor restante, ș.a.m.d.

Nu uita că va trebui să achiți anual impozitul pe venit de 10% și, în anumite cazuri, contribuția la sănătate.

Accesul în apartament, limitat la anumite scopuri prevăzute de lege

Legea îți oferă posibilitatea de a avea acces în apartament, corelativ cu obligația chiriașului de a permite accesul tău, însă trebuie să ai în vedere că nu poți intra doar ca să vezi ce-ți fac chiriașii, ci doar pentru anumite scopuri legitime.

De asemenea, pătrunderea în imobilul închiriat, chiar și atunci când chiriașii tăi nu sunt acasă sau atunci când, deși prezenți, nu îți dau acordul, reprezintă infracțiunea de violarea domiciliului.

Sunt chiriaÈ™!

Dacă ești chiriaș, este important să înțelegi atât drepturile, cât și obligațiile pe care le ai din punct de vedere legal:

  • Asigură-te că atât tu, cât È™i proprietarul apartamentului, semnaÈ›i contractul de închiriere cel mai târziu la momentul la care tu intri în posesia apartamentului È™i că È›i se remite È™i È›ie o copie, sub orice formă (poÈ›i face chiar È™i o poză cu telefonul, în situaÈ›ii excepÈ›ionale);
  • Nu uita să soliciÈ›i proprietarului să îți arate actul de identitate È™i dovada calității de proprietar. Crede-ne pe cuvânt, nu vrei să închiriezi de la un neproprietar!;
  • Dacă imobilul are carte funciară, solicită notarea contractului de închiriere, fie chiar È™i pe cheltuiala ta. Taxele nu sunt mari, însă beneficiile sunt de luat în considerare: È™ederea ta va fi opozabilă oricăror persoane, în situaÈ›ii precum decesul proprietarului sau vânzarea apartamentului, astfel că vei sta fără griji, cel puÈ›in până la finalul termenului convenit;
  • Acordă puÈ›ină atenÈ›ie destinaÈ›iei garanÈ›iei pe care o achiÈ›i. ÃŽn practică, proprietarii reÈ›in garanÈ›ia în situaÈ›ia în care consideră că ai adus stricăciuni apartamentului, însă, de cele mai multe ori, aceasta este prevăzută în contract doar pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile È™i întreÈ›inerea, urmând să îți fie returnată parÈ›ial sau total, după caz;
  • Va trebui să acorzi o atenÈ›ie deosebită È™i cazurilor în care proprietarul poate solicita rezilierea contractului È™i, mai mult decât atât, stipulaÈ›iei conform căreia contractul de închiriere se reziliază de plin drept. Aceasta este formularea utilizată în majoritatea contractelor de închiriere È™i trebuie să È™tii că, în situaÈ›iile respective, contractul se consideră reziliat de la o anumită dată, fără ca proprietarul să mai fie obligat să efectueze alte formalități către tine, cum ar fi transmiterea notificării de reziliere;
  • Proprietarul nu poate intra în apartamentul închiriat oricând È™i pentru orice motive. Dacă totuÈ™i observi această practică, trebuie să È™tii că poÈ›i fie să refuzi accesul său, fie să reziliezi contractul È™i să soliciÈ›i despăgubiri.
  • E bine de È™tiut È™i că proprietarul nu poate creÈ™te chiria în mod unilateral, adică fără acordul tău, decât dacă există o clauză în contract în acest sens;

Concluzii

Contractul de închiriere este, fără doar și poate, un instrument juridic esențial, menit să protejeze atât proprietarul, cât și chiriașul, pe toată durata închirierii.

Indiferent de poziția pe care o ocupați în cadrul acestui tip de contracte, este recomandat să luați în considerare toate aspectele legale și să optați pentru un contract scris, personalizat, care să reflecte corect și complet înțelegerea proprietar-chiriaș.

Dacă ai orice nelămurire în ceea ce privește aspectele prezentate în acest articol, ori dacă vrei să ne transmiți un gând, așteptăm mesajele tale pe office@paun-neagu.ro sau utilizând formularul de contact disponibil aici.

Mulțumim Jakub Żerdzicki pentru fotografia de pe Unsplash