Propunere legislativă – Accesul cu animale de companie, permis în instituții publice

Încă de anul trecut, a fost prezentată o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, prin care se dorește permiterea accesului cetățenilor în instituțiile publice, împreună cu animalele de companie.

Astfel, inițiatorii propun completarea Legii nr. 205/2004 cu două articole noi, art. 101 și 102, care ar urma să aibă următorul cuprins:

Art. 101 Accesul animalelor de companie în instituții

(1) Este permis accesul animalelor de companie, câini și pisici, indiferent de talie și de rasă, în instituții publice, în sediile organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și ale persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, dacă acestea sunt însoțite de un adult.

(2) Câinii sunt ținuți în lesă, iar cei care fac parte din rasele considerate periculoase, potrivit art. 1 din OUG nr. 55/2002, poartă obligatoriu și botniță.

(3) Pisicile sunt transportate în cuști speciale.

(4) Instituțiile publice prevăzute la alin. (1) sunt obligate să își modifice regulamentul intern, în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să își instruiască angajații în acest sens și să afișeze, la intrare, un anunț potrivit căruia accesul cu animale de companie este permis.

(5) Instituțiile prevăzute la alin. (1) se obligă să asigure boluri pentru alimente și apă.

Art. 102 Accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun

(1) Este permis accesul în mijloacele de transport în comun cu animale de companie, atâta timp cât nu pun în pericol siguranța călătorilor.

(2) Câinii sunt ținuți în lesă, iar cei care fac parte din rasele considerate periculoase, conform art. 1 din OUG nr. 55/2002, poartă obligatoriu și botniță.

(3) Pisicile sunt transportate în cuști speciale.

În data de 1 martie 2023, propunerea a fost respinsă de către Senat, însă Camera Deputaților este camera decizională.

Considerăm că prevederile sunt binevenite și sperăm, de asemenea, ca și sectorul privat să adopte acest concept.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu