Începem astăzi seria de articole destinate întrebărilor pe care le primim pe adresa noastră de e-mail, prin formularul de contact de pe site sau personal.
Selectăm cele mai frecvente întrebări, le anonimizăm (unde este cazul), le edităm (pentru facilitarea înțelegerii cazului) și răspundem pe scurt, în încercarea de a oferi îndrumare* pentru cât mai multe persoane aflate în cazuri similare.
*Atragem atenția asupra faptului că aceste articole nu reprezintă asistență juridică și că este posibil ca informațiile prezentate să nu fie aplicabile în toate situațiile, având în vedere faptul că fiecare speță are particularitățile ei. Pentru a primi îndrumări pentru situații concrete, vă rugăm să contactați un avocat și să îi prezentați acestuia toate detaliile speței Dvs.
Întrebare: Fostul soț s-a mutat din țară și nu a mai plătit pensia de întreținere stabilită de instanță în favoarea copilului nostru minor. Ce pot face în acest caz, dacă nu am informații referitoare la țara în care s-a mutat?
Răspuns: Executarea benevolă sau silită a obligației de plată a pensiei de întreținere pentru copiii minori, stabilită, de principiu, printr-o hotărâre judecătorească pronunțată de instanțele din România se poate realiza și pe teritoriul altor state.
Este vorba despre statele semnatare ale Convenției de la Haga din 2007. Lista acestor state poate fi consultată pe site-ul oficial al Convenției, http://hcch.net.
Dacă totuși creditorul întreținerii/reprezentantul legal al acestuia nu are informații cu privire la noul stat de reședință al debitorului întreținerii (părintele obligat la plata pensiei), acesta poate solicita concursul autorităților române pentru a afla detaliile de care are nevoie pentru punerea în executare a hotărârii.
Pentru aceasta, persoana interesată se va adresa Ministerului Justiției – Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară și va prezenta situația concretă. Autoritatea solicitată va întreprinde activitățile necesare pentru localizarea debitorului întreținerii și a veniturilor sale.
După localizarea debitorului întreținerii, se procedează la formularea cererii de recunoaștere și executare a hotărârii.
La această cerere se depun, de principiu, copia legalizată a hotărârii judecătorești în baza căreia s-a stabilit în sarcina debitorului obligația de plată a pensiei de întreținere (poate fi chiar hotărârea de divorț sau o hotărâre separată, după caz), dovada caracterului executoriu al acesteia, un document în care se stabilește situația restanțelor și data efectuării calculului, precum și orice alte documente relevante în sprijinul cererii.
După aceasta, statul pe teritoriul căruia se află debitorul va proceda la începerea executării și virarea sumelor de bani recuperate către creditorul obligației.
Printre măsurile de executare care se pot aplica debitorului, în funcție de statul pe teritoriul căruia și-a stabilit reședința, se numără: reținerea din salariu, poprirea, deducerea din ajutoare sociale, sechestrul sau vânzarea silită de bunuri, reținerea rambursării impozitului, reținerea sau poprirea drepturilor de pensie, raportarea către biroul de credit, respingerea/suspendarea/revocarea autorizației1. Este interesant de menționat și faptul că unele state prevăd încarcerarea debitorilor care au capacitate de plată, dar înțeleg să nu își îndeplinească obligațiile.
1Autorizația poate fi permisul de conducere, autorizația auto, licența profesională și altele asemenea.
Așadar, este bine de știut faptul că, deși uneori debitorii pleacă din țară cu speranța (sau nu) că vor reuși să eludeze dispozițiile legii în ceea ce privește obligațiile lor de plată a pensiei de întreținere și nu numai, există legislație care facilitează executarea acestor obligații chiar și pe teritoriul altor state. De asemenea, debitorii pot fi localizați, fără ca solicitanții să aibă prea multe detalii în legătură cu noua reședință a celor care uită că au obligații de îndeplinit.
Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!
Avocat Cristina Păun-Neagu