Legea care acordă prioritate femeilor însărcinate și persoanelor cu copii la casierii/ghișee/case de marcat

Astăzi, 19 octombrie 2023, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 944 Legea nr. 280/2023 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum și pentru persoane însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Ce prevede legea?

Noua lege stabilește faptul că femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul instituțiilor publice, entităților publice și celor private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.

Ce obligații au entitățile publice și cele private?

În vederea asigurării priorității femeilor gravide și a persoanelor cu copii în vârstă de până la 5 ani, entitățile vizate au obligația amplasării la vedere a afișelor care să prevadă acordarea de prioritate.

De asemenea, în spațiile de parcare aparținând entităților vizate, dacă numărul de locuri de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri. Acestea vor fi folosite pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Ce se întâmplă dacă dispozițiile noii legi nu sunt respectate?

Nerespectarea dispozițiilor noii legi referitoare la acordarea priorității la casierii/ghișee/case de marcat reprezintă contravenție și se sancționează cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei. Constatarea se face de către personalul de control al ANPC.

În ceea ce privește dispozițiile referitoare la locurile de parcare, nerespectarea obligației de a amenaja/rezerva/semnaliza aceste locuri se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

De asemenea, fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii în vârstă de până la 5 ani, este sancționată cu aceeași amendă, de la 2.000 lei la 10.000 lei.

În aceste din urmă cazuri, constatarea săvârșirii contravențiilor se face de către polițistii rutieri și locali.

Sesizarea organelor abilitate se poate face de către orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor legale.

Când intră în vigoare noile prevederi?

Prevederile intră în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, cu excepția dispozițiilor referitoare la obligația asigurării locurilor de parcare, care urmează a fi puse în aplicare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Ne bucurăm să vedem că se aliniază și România în rând cu statele care se preocupă de asigurarea accesului cu prioritate al femeilor însărcinate și persoanelor cu copii.

Așa cum spune proverbul, mai bine mai târziu, decât niciodată.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu