În luna septembrie 2022, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 926 Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 201/2022 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective, ordin ce urmează să intre în vigoare la data de 15 martie 2023.
În sarcina cui stabilește obligații acest ordin?
Ordinul stabilește modalitățile de informare a consumatorilor cu privire la ingredientele produselor finite/mâncărurilor preparate și/sau oferite spre comercializare de către unitățile de restaurație colective: braserii, pizzerii, berării, baruri, cafenele, restaurante, fast-food (inclusiv drive-thru), unități tip bufet, rotiserii, cofetării, patiserii, ceainării, terase/grădini de vară, unități organizare evenimente, etc.
Printre prevederi:
- Indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizat/e de unități, a declarației nutriționale, precum și a aditivilor utilizați se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii;
- Informațiile privind declarația nutrițională trebuie să cuprindă valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare;
- Toate aceste informații trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice;
Ce informații trebuie să fie prezente în meniu începând cu 15 martie 2023?
Varianta rezumată:
- Denumirea produsului urmată de cantitatea netă și prețul aferent;
- Toate ingredientele, în ordine descrescătoare a cantității;
- Declarația nutrițională;
- Se vor înscrie topping-urile;
- Aditivii, ca număr total în dreptul denumirii produsului finit sau după denumirea fiecărui ingredient;
- Se vor evidenția alergenii și se va comunica consumatorului metoda aleasă pentru evidențiere, astfel încât să fie ușor de înțeles;
- Va fi adăugat oricare dintre ingredientele sare, zahăr sau grăsimi, chiar dacă sunt într-o cantitate mică raportat la porție/produs;
- Nu se va utiliza denumirea unui ingredient ce sugerează o calitate superioară, în cazul în care se utilizează, de fapt, ingrediente de altă calitate, mai slabă. Un exemplu sugestiv în acest caz poate fi parmezanul, în condițiile în care pe eticheta produsului nu apare acest cuvânt, fiind doar o brânză dură.
Mai departe, în cuprinsul variantei de meniu rezumate va fi pus la dispoziția consumatorului un cod QR ce va face legătura cu meniul complet. Aici vor apărea toate ingredientele, inclusiv cele compuse, conform etichetei.
Alte prevederi cuprinse în documentul Consiliere privind aplicarea cadrului legal (…) emis de ANPC:
- Pentru mediul online (de exemplu, comandă prin aplicație): (1) la alegerea unui produs, consumatorul va fi redirecționat într-o nouă fereastră, unde îi vor fi prezentate toate detaliile legate de acesta; (2) prezentarea se va face înaintea achitării și va fi precedată de selectarea unui text de asumare a parcurgerii informațiilor; (3) produsele ce au fost împachetate pentru livrare trebuie să aibă etichete ce vor conține toate informațiile legate de produs.
- Pentru unitățile de organizare evenimente: (1) meniul pus pe masă în cadrul unui eveniment trebuie să conțină informațiile legate de denumirea produsului, lista ingredientelor, inclusiv aditivii și evidențierea alergenilor; (2) este necesară prezența etichetelor la candy bar, cheese bar, etc., care să conțină în mod obligatoriu ingredientele, aditivii și alergenii.
Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!
Avocat Cristina Păun-Neagu