ANPC – Iată cum vor arăta meniurile restaurantelor începând cu luna martie 2023

În luna septembrie 2022, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 926 Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 201/2022 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective, ordin ce urmează să intre în vigoare la data de 15 martie 2023.

În sarcina cui stabilește obligații acest ordin?

Ordinul stabilește modalitățile de informare a consumatorilor cu privire la ingredientele produselor finite/mâncărurilor preparate și/sau oferite spre comercializare de către unitățile de restaurație colective: braserii, pizzerii, berării, baruri, cafenele, restaurante, fast-food (inclusiv drive-thru), unități tip bufet, rotiserii, cofetării, patiserii, ceainării, terase/grădini de vară, unități organizare evenimente, etc.

Printre prevederi:

  • Indicarea informaÈ›iilor privind tipul È™i cantitatea ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizat/e de unități, a declaraÈ›iei nutriÈ›ionale, precum È™i a aditivilor utilizaÈ›i se face astfel încât informaÈ›iile să fie disponibile È™i accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii;
  • InformaÈ›iile privind declaraÈ›ia nutriÈ›ională trebuie să cuprindă valoarea energetică È™i cantitățile de grăsimi, de acizi graÈ™i saturaÈ›i, de zaharuri È™i de sare;
  • Toate aceste informaÈ›ii trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, accesibil, lizibil, de neÈ™ters È™i nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice;

Ce informații trebuie să fie prezente în meniu începând cu 15 martie 2023?

Varianta rezumată:

  • Denumirea produsului urmată de cantitatea netă È™i preÈ›ul aferent;
  • Toate ingredientele, în ordine descrescătoare a cantității;
  • DeclaraÈ›ia nutriÈ›ională;
  • Se vor înscrie topping-urile;
  • Aditivii, ca număr total în dreptul denumirii produsului finit sau după denumirea fiecărui ingredient;
  • Se vor evidenÈ›ia alergenii È™i se va comunica consumatorului metoda aleasă pentru evidenÈ›iere, astfel încât să fie uÈ™or de înÈ›eles;
  • Va fi adăugat oricare dintre ingredientele sare, zahăr sau grăsimi, chiar dacă sunt într-o cantitate mică raportat la porÈ›ie/produs;
  • Nu se va utiliza denumirea unui ingredient ce sugerează o calitate superioară, în cazul în care se utilizează, de fapt, ingrediente de altă calitate, mai slabă. Un exemplu sugestiv în acest caz poate fi parmezanul, în condiÈ›iile în care pe eticheta produsului nu apare acest cuvânt, fiind doar o brânză dură.

Mai departe, în cuprinsul variantei de meniu rezumate va fi pus la dispoziția consumatorului un cod QR ce va face legătura cu meniul complet. Aici vor apărea toate ingredientele, inclusiv cele compuse, conform etichetei.

Alte prevederi cuprinse în documentul Consiliere privind aplicarea cadrului legal (…) emis de ANPC:

  • Pentru mediul online (de exemplu, comandă prin aplicaÈ›ie): (1) la alegerea unui produs, consumatorul va fi redirecÈ›ionat într-o nouă fereastră, unde îi vor fi prezentate toate detaliile legate de acesta; (2) prezentarea se va face înaintea achitării È™i va fi precedată de selectarea unui text de asumare a parcurgerii informaÈ›iilor; (3) produsele ce au fost împachetate pentru livrare trebuie să aibă etichete ce vor conÈ›ine toate informaÈ›iile legate de produs.
  • Pentru unitățile de organizare evenimente: (1) meniul pus pe masă în cadrul unui eveniment trebuie să conÈ›ină informaÈ›iile legate de denumirea produsului, lista ingredientelor, inclusiv aditivii È™i evidenÈ›ierea alergenilor; (2) este necesară prezenÈ›a etichetelor la candy bar, cheese bar, etc., care să conÈ›ină în mod obligatoriu ingredientele, aditivii È™i alergenii.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu