Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav – Modificări ale limitei de vârstă până la care se poate acorda concediul

Astăzi, 23 iunie 2023, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 567 Legea nr. 179/2023 pentru modificarea art. 26 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Modificarea vizează așadar cuprinsul alin. (1) al art. 26, care urmează să aibă următoarea formă:

Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

În cazul copilului cu handicap, limita de vârstă nu a fost modificată, însă în cazul celorlalți copii, limita de vârstă era până acum de 7 ani.

Reamintim faptul că durata de acordare a indemnizației în acest caz este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale.

Extras din expunerea de motive:

Pentru ca părinții să poată avea posibilitatea de a le acorda îngrijire copiilor lor bolnavi, legea prevede posibilitatea de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, doar până la vârsta de 7 ani a copilului. Un copil bolnav cu vârsta de peste 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji și a-și administra singur medicația. Deși nu există o reglementare legală în țara noastră în acest sens, opinia psihologilor este că copiii pot fi lăsați singuri începând cu vârsta de 12 ani, și atunci doar pentru o perioadă de câteva ore. Ca atare, creșterea vârstei de la 7 la 12 ani, pentru care părintele își poate lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, asigură condițiile pentru o îngrijire corespunzătoare și în siguranță a acestuia.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu