Despre concediul de îngrijitor, noi am mai scris aici (vezi link).
Reamintim: Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire/sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave: fiu, fiică, mamă, tată, soț/soție.
Neacordarea de către angajator a concediului de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile legale se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
În continuare, în urma emiterii Ordinului comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății nr. 2.172/3.829/2022 privind acordarea concediului de îngrijitor (Monitorul Oficial nr. 1241/22.12.2022), aflăm condițiile concrete pentru acordarea acestui tip de concediu:
Pentru ce probleme medicale se acordă concediul de îngrijitor?
Concediul se acordă pentru afecțiuni sau complicații ale acestora care afectează statusul funcțional al pacientului temporar sau permanent, respectiv limitează semnificativ posibilitatea efectuării activităților de bază și activităților cotidiene, ajungând până la imposibilitatea efectuării acestora.
Lista problemelor medicale concrete pentru care se acordă acest tip de concediu este prevăzută în anexa la ordin și poate fi vizualizată accesând link-ul https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial–PI–1241–2022.html
Ce trebuie reținut?
- În cel mult 30 de zile de la data înaintării solicitării salariatului privind acordarea concediului de îngrijitor, acesta trebuie să depună la angajator documentele doveditoare privind persoana căreia i-a oferit îngrijire/sprijin: dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire/sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta și dovada existenței problemei medicale care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.
- Documentele cu care se face dovada relației de rudenie sunt, după caz: act de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie.
- Documentele cu care se face dovada faptului că persoana căreia salariatul i-a oferit îngrijire/sprijin locuiește în aceeași gospodărie sunt, după caz: actul de identite al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă același domiciliu/reședință cu salariatul, actul prin care persoana a fost luată în spațiu, adeverință de la asociația de proprietari/locatari sau declarația pe propria răspundere din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul i-a oferit îngrijire/sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu acesta cel puțin pe perioada concediului de îngrijire.
- Documentul medical prin care se face dovada existenței problemei medicale va fi biletul de externare din spital sau adeverința medicală emisă de medicul curant/medicul de familie.
Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!
Avocat Cristina Păun-Neagu