Despre instituirea Programului național ”Masă sănătoasă”

Așadar, PNMS constă în acordarea cu titlu gratuit a unui suport alimentar, după cum urmează:

  • Masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină și spațiu adecvat de servire a mesei;
  • Masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.

În cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, se acordă un pachet alimentar.

La cererea adresată secretariatului unității de învățământ, însoțită de un document justificativ, preșcolarii și elevii care au restricții alimentare (din considerente medicale sau religioase), beneficiază de masa adecvată situației acestora.

Finanțarea PNMS se asigură de la bugetul de stat. Aceasta poate fi suplimentată din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare.

Selecția unităților de învățământ pentru anul 2024 se face de către inspectoratele școlare, iar lista unităților selectate se aprobă în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG 24/2024.

Normele minime obligatorii care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru preșcolari și elevi sunt prevăzute în anexa nr. 2 a legii.

Printre acestea:

  • Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităților de invățământ sau la nivelul unităților de tip catering;
  • Interdicția folosirii cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, neselecționate după fierbere;
  • Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește;
  • Unitățile de învățământ în care se desfășoară PNMS au obligația de a păstra probe din alimentele servite copiilor, timp de 48 de ore;

În anexa nr. 2 este prevăzută și o listă cu variantele orientative de meniu, ce includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:

  • Ciorbă de legume;
  • Supă de pui cu legume;
  • Ciorbă de văcuță cu legume;
  • Legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar;
  • Mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;
  • Pilaf cu legume și ficăței de pui;
  • Piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc;
  • Piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
  • Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • Ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;
  • Orez cu legume și pui/carne slabă de porc/vită la tavă;
  • Sufleu de broccoli cu brânză;
  • Cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;
  • Tocană de legume cu orez brun;
  • Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume la cuptor;
  • Omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
  • Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
  • Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • Ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
  • Macaroane cu brânză;
  • Cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;
  • Quinoa cu legume;
  • Sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;
  • Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov.

Rămâne de văzut cum se va implementa, având în vedere bugetul alocat, de 15 lei/beneficiar, cu TVA inclus.

Cu speranța că nu se vor servi, din nou, sandviciuri cu șuncă…

Update: În data de 17 ianuarie 2024, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 42 Ordinul ministrului educației nr. 3.070/15.01.2024 privind aprobarea criteriilor pentru includerea unităților de învățământ în Programul național ”Masă sănătoasă” (PNMS) pentru anul 2024.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu