Din 2024, angajații au acces online la Registrul general de evidență a salariaților

În Monitorul Oficial nr. 937 din data de 26 septembrie 2022, s-a publicat Hotărârea Guvernului nr. 1.164/2022 privind aprobarea Procedurii de acces online al salariaților sau foștilor salariați la datele din registrul general de evidență a salariaților, a modalității de generare și descărcare a extrasului, precum și a condițiilor în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă și/sau specialitate.

Procedura a fost aprobată în urma adoptării Legii 144/2022, care prevede, printre altele, faptul că registrul general de evidență a salariaților devine accesibil online pentru salariați și foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Se permite vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date, precum și generarea online și descărcarea unui extras din registru.

De asemenea, Legea nr. 144/2022 prevede faptul că vechimea în muncă și/sau în specialitate poate fi dovedită cu acest extras.

Ce informații se regăsesc în Registrul general de evidență a salariaților?

Conform alin. (3) al art. 34 din Codul muncii, în registrul general de evidență a salariaților sunt menționate elementele de identificare ale tuturor salariaților, data angajării, funcția/ocupația deținută, nivelul și specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului de muncă, salariul, sporurile, perioada și cauzele suspendării contractului de muncă, perioada detașării și data încetării contractului de muncă.

Cum se acceseaza online registrul general de evidență a salariaților?

Salariatul/Fostul salariat/Împuternicitul se va prezenta pentru obținerea datelor de logare la:

  • Inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul își are domiciliul sau sediul;
  • Inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își desfășoară/și-au desfășurat activitatea salariații unităților fără personalitate juridică care au primit delegare de competență pentru înființarea, completarea și transmiterea registrului;
  • Inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială salariatul/fostul salariat are domiciliul, atunci când sediul angajatorului a fost/se află în altă localitate decât localitatea de domiciliu a salariatului/fostului salariat.

Salariații/Foștii salariați care dețin semnatură electronică calificată se pot adresa inspectoratului teritorial de muncă și prin e-mail.

Pentru obținerea datelor de logare, este necesară completarea unei cereri, precum și prezentarea cărții de identitate și a procurii speciale, acolo unde este cazul.

În ce condiții poate fi dovedită vechimea în muncă și/sau în specialitate cu extrasul generat online?

Pentru a se putea dovedi vechimea, extrasul generat online trebuie asumat de angajator prin semnare.

Începând de când se poate genera online extrasul?

HG nr. 1.164/2022 va intra în vigoare la data de 31 decembrie 2024.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu