Un subiect despre care suntem destul de des întrebați de către clienții noștri este acela al posibilității recuperării sumelor de bani date diferitelor persoane din anturaj cu titlu de împrumut.
Majoritatea sumelor de bani împrumutate nu au la bază un contract scris, iar părțile contractului merg – vorba românească – pe încredere.
Spunem părțile contractului deoarece, chiar și în lipsa unui act constatator semnat de către părți, contractul există. Acesta se naște în momentul remiterii sumei de bani, chiar dacă părțile nu au înțeles să semneze un înscris.
Cât de sigur este să procedăm așa și ce alte variante avem la îndemână?
Citește articolul ce urmează și vei afla!
______________________
În primul rând, haideți să vedem cum definește Noul cod civil contractul de împrumut de consumație.
Conform alin. (1) al art. 2.158 din legea antereferită, împrumutul de consumație este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani (…) iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeași sumă de bani (…).
Contractul de împrumut de consumație se poate încheia cu titlu gratuit sau cu titlu oneros (cu dobândă).
Vorbind despre împrumutul unor sume de bani, în cazul în care nu este precizat felul împrumutului, se prezumă relativ (adică până la proba contrară) faptul ca acesta este încheiat cu titlu oneros (cu dobândă).
În cazul nerestituirii sumei de bani împrumutate la scadență, împrumutatul datorează dobândă. Dacă părțile nu au stabilit nivelul dobânzii, sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 13/2011: se datorează, deci, dobândă penalizatoare egală cu nivelul ratei dobânzii de referință plus 4 puncte procentuale (pentru persoane fizice). Aceasta este datorată începând cu ziua scadenței și până la data plății efective.
Cu titlu de exemplu, potrivit Circularei nr. 1 din data de 10 ianuarie 2023 (publicată în Monitorul Oficial nr. 31/11.01.2023), începând cu data de 11 ianuarie 2023, nivelul ratei dobânzii de referință a BNR este de 7,00% pe an.
De ce este bine să încheiem contractul de împrumut de consumație în formă scrisă?
Pe lângă posibilitatea inserării de clauze contractuale care să vină în sprijinul ambelor părți contractante, mai este și situația – des întâlnită – în care împrumutatul “uită” că trebuie să restituie împrumutul. Românii au și un proverb pentru asta: Cine dă nu uită; uită cel care ia.
Revenind la subiectul nostru, pe tărâm probator, este mult mai simplu și rapid să faci dovada încheierii contractului de împrumut dacă ai la îndemână înscrisul constatator al acestuia.
Mai mult decât atât, dacă vrei să elimini etapa acțiunii în instanță pentru recuperarea sumei de bani împrumutate, trebuie să știi faptul că, dacă ai un înscris sub semnătură privată cu dată certă, acesta reprezintă titlu executoriu în cazul expirării termenului.
Ce înseamnă înscris cu dată certă și cum te poate ajuta un avocat?
Atribuirea de dată certă unui înscris presupune că acesta devine opozabil terțelor persoane din ziua în care a fost prezentat spre a primi această formă.
Conform Legii 51/1995, avocatul poate atesta identitatea părților, a conținutului și a datei actelor prezentate.
Așadar, un avocat care prestează această activitate (nu toți avocații atestă identitatea părților, a conținutului și a datei actelor) poate da dată certă contractului tău de împrumut și astfel sunt îndeplinite condițiile pentru ca înscrisul să devină titlu executoriu și să mergi cu el direct la executorul judecătoresc.
Mai rămâne ca debitorul tău să fie solvabil…
Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!
Avocat Cristina Păun-Neagu