Inițiativă legislativă – Vouchere pentru cursuri de prim-ajutor de bază

Un număr de 29 de deputați și senatori au înaintat o propunere legislativă pentru acordarea de vouchere pentru cursuri de prim-ajutor de bază.

Astfel, se dorește acordarea a câte un voucher pentru cursuri de prim-ajutor de bază pentru toate persoanele în vârstă de cel puțin 14 ani.

Valoarea voucherului ar urma să fie egală cu 200 lei și s-ar acorda la cererea beneficiarului sau a reprezentantului legal al acestuia, de către unitatea administrativ-teritorială în care este domiciliat beneficiarul.

Prin excepție, pentru persoanele care împlinesc vârsta de 14 ani, se propune ca voucherul să se acorde odată cu eliberarea actului de identitate, de către serviciul public de evidență a persoanelor.

De asemenea, se propune modificarea și completarea criteriilor de acreditare a unităților care desfășoară cursuri de prim-ajutor de bază:

  • Personalul care susține cursul trebuie să dețină experiență formală în domeniu (diplomă de medic, asistent etc.);
  • Personalul care susține cursul trebuie să aibă vechime de minimum 2 ani în serviciile prespitalicești (ambulanță, SMURD, UPU sau ATI);
  • Cursurile să aibă o durată de minimum 3 ore;
  • Cursurile să conțină cel puțin elemente de suport vital de bază: recunoașterea stopului cardiac, recunoașterea AVC, recunoașterea unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilația artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază și dezobstrucția căilor aeriene;
  • Cursurile să aibă o componentă de minimum 50% din total reprezentată de exerciții practice supravegheate, cu raport instructor – cursant maximum 1:10, pe manechine specializate.

Extras din expunerea de motive a propunerii legislative:

Conform Programului Național România în siguranță, 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor.

România ocupă primul loc în Europa la numărul de fatalități rutiere, cu 92 de decese la milionul de locuitori în 2021. În condițiile în care 50% din toate decesele rezultate în urma accidentelor rutiere au loc la câteva minute după accident, iar în România instituțiile de resort comunică în spațiul public un timp de intervenție al ambulanței de 5-8 minute, în timp ce nu mai puțin de 90% dintre români nu știu să acorde primul ajutor, cunoștințele de efectuare a manevrelor de resuscitare se dovedesc o resursă crucială, dar neexploatată, pentru salvarea de vieți omenești în România. (…)

De asemenea, trăim într-o țară cu risc seismic ridicat. În cazul unui cutremur mediu-puternic, cel mai probabil rețelele de comunicare și de curent vor pica, linia de urgență 112 va fi suprasolicitată (…). Și în această situație, este esențial ca cetățenii să fie pregătiți pentru a putea acorda primul ajutor, până la sosirea unui echipaj medical.

Ce înseamnă totuși prim-ajutor de bază?

Definiția legală o regăsim în cuprinsul art. 92 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății: efectuarea unor acțiuni salvatoare de viață unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către persoane fără pregătire medicală, fără utilizarea unor echipamente specifice acestui scop.

Cine este obligat să acorde primul ajutor de bază?

Primul ajutor de bază se acordă de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire, la indicațiile personalului din dispeceratele de urgență.

Reamintim faptul că orice cetățean are obligația să anunțe direct sau să se asigure că un caz de urgență a fost anunțat deja, la numărul 112, înainte sau concomitent cu acordarea primului ajutor, fiind obligat să respecte indicațiile specializate oferite de personalul dispeceratului de urgență.

Conform alin. (1) al art. 94 din legea amintită, persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicațiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoștințe în domeniul primului ajutor de bază, acționând cu bună-credință și cu intenția de a salva viața sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.

Pot fi sancționat dacă nu acord ajutor unei persoane aflate în dificultate?

Conform art. 203 din Codul penal, omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunța de îndată autoritățile de către cel care a găsit o persoană a cărei viață, integritate corporală sau sănătate este în pericol și nu are putința de a se salva reprezintă infracțiunea de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală.

Ție cum ți se pare această propunere legislativă?

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu