
În primul Monitor Oficial al acestui an, în data de 3 ianuarie 2024, s-a publicat Legea nr. 426/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
În ceea ce privește spațiile cu altă destinație decât cea de locuință1 care implică aglomerări de persoane2, se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare, începând cu data încadrării prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții având ca scop creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
Referitor la spațiile cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI, se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință, începând cu data încadrării și până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții având ca scop creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
Contractele vizând clădirile de mai sus, aflate în derulare la data încadrării clădirii, încetează de drept la 30 de zile de la data încadrării.
Ce se întâmplă în cazul nerespectării acestor dispoziții legale?
Cum era de așteptat, nerespectarea acestor dispoziții reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.
Sancțiunile se aplică, după caz, proprietarilor, administratorilor sau primarului general al municipiului București/primarilor sectoarelor municipiului București/primarilor municipiilor, orașelor și comunelor.
Legea mai prevede ce se întâmplă cu clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI și care nu întrunesc criteriile prevăzute de Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat: Consiliile județene, respectiv Consiliul General al Municipiului București și consiliile locale ale sectoarelor, respectiv consiliile municipiilor, orașelor și comunelor vor acționa pentru finanțarea nerambursabilă de la bugetele locale, totală sau parțială, în limita fondurilor alocate anual cu această destinație, prin programe multianuale proprii de acțiuni privind expertizarea, proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție.
Note:
1 săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a clădirii ori, după caz, al unor amenajări ulterioare.
2 prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, respectiv 25 de persoane în cazul clădirilor având destinația de lăcaș de cult, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 m2.
Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!
Avocat Cristina Păun-Neagu