Modificări la Codul fiscal – A crescut impozitul pe veniturile din surse neidentificate

La data de 26 octombrie 2023 a fost promulgată Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Reamintim că această lege a făcut obiectul unei decizii a Curții Constituționale, despre care poți citi mai multe dacă dai click aici.

Așadar, printre modificările și completările aduse Codului fiscal se numără și creșterea impozitului pe veniturile din sursă neidentificată.

Măsura are ca scop creșterea conformării voluntare a contribuabililor, cu impact asupra creșterii încasărilor la buget.

Ce înseamnă venit din sursă neidentificată?

Pe scurt, venit din sursă neidentificată poate fi reprezentat de orice venit realizat de o persoană fizică, care nu este justificat printr-un document doveditor.

Având în vedere faptul că legea nu prevede, veniturile vizate pot avea la bază activități legale sau ilegale. Prin urmare, putem vorbi despre venituri din sursă neidentificată atât în ceea ce privește veniturile din furturi, contrabandă, fapte de evaziune fiscală, cât și în ceea ce privește veniturile legale (de exemplu, o sumă mai consistentă de bani, primită în considerarea celebrării unui eveniment religios).

Sursa se verifică în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, conform dispozițiilor prevăzute în Titlul VI – Controlul fiscal din Codul de procedură fiscală.

Ce se va întâmpla cu veniturile cu sursă neidentificată?

Noua lege prevede majorarea cotei de impozitare cu 54%, de la 16% la 70%.

Astfel, art. 117 se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 117. – Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.”

Când intră în vigoare prevederile referitoare la creșterea impozitului?

Prevederile urmează să se aplice începând cu data de 1 iulie 2024.

Conform expunerii de motive a Legii, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-și declare veniturile și să-și plătească obligațiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal și a declanșării unor verificări a situației fiscale personale, cu consecința impunerii cu noua cotă de impozitare și a obligațiilor fiscale accesorii aferente.”

Prin urmare, persoanele care au venituri a căror sursă nu poate fi dovedită în mod neechivoc au posibilitatea de a-și îndeplini obligațiile declarative și de plată, aplicându-se cota de 16%, care rămâne în vigoare înca ~ 9 luni.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu