Prevederi referitoare la rovinietă, valabile din 2026

În Monitorul Oficial nr. 659 de ieri, 18 iulie 2023, s-a publicat Legea nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Legea reglementează aplicarea tarifelor rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aplicabile de la data de 1 ianuarie 2026, stabilite în funcție de perioada sau de distanța parcursă și transpune prevederile Directivei nr. 362/2022 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 februarie 2022 în ceea ce privește taxarea vehiculelor pentru utilizarea anumitor infrastructuri, precum și Directiva Parlamentului European și a Consiliului nr. 1999/62/CE din 17 iulie 1999, în ceea ce privește tarifarea utilizării infrastructurii de transport rutier.

Conform expunerii de motive, elementul de noutate pe care îl vizează acest act normativ, față de reglementarea actuală (respectiv OG nr. 15/2002) este reprezentat de instituirea cadrului legal necesar tarifării în funcție de distanța parcursă, pentru anumite categorii de vehicule, instituirea sistemului de tarifare rutieră electronică, precum și asigurarea interoperabilității acestuia cu alte sisteme din UE, pentru drumurile naționale care sunt în administrarea CNAIR.

Așadar, începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se va aplica vehiculelor de transport persoane sau mărfuri, cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone. Pentru vehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone, se va aplica un sistem distinct.

Structura rovinietei în funcție de durata de utilizare a acesteia va fi: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. În prezent, duratele sunt: o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile și 12 luni.

Rovinieta se va achita anterior utilizării rețelei de drumuri naționale. Noua lege nu mai prevede posibilitatea achitării tarifului de trecere până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea.

Tariful zilnic nu va depăși 9% din tariful pentru 12 luni, cel pe 10 zile nu va depăși 12% din tariful pentru 12 luni, cel pe 30 zile nu va depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar cel pe 60 de zile nu va depăși 30% din tariful pentru 12 luni.

Categoriile de vehicule și nivelul rovinietei se vor aproba prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.

Mijloacele tehnice de constatare a contravenției și organele abilitate să aplice sancțiunile rămân aceleași.

Cât despre amenda pentru fapta de a circula fără rovinietă valabilă, aceasta se va stabili între un nivel minim egal cu dublul rovinietei pentru 12 luni, și un nivel maxim, egal cu de patru ori rovinieta pentru 12 luni. Prevederea are ca scop descurajarea circulației fără rovinietă valabilă.

Începând cu aceeași dată, vehiculele istorice nu vor mai fi exceptate de la obligația de plată a rovinietei.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu