Q: Am primit o amendă de circulație acum 10 ani și nu am plătit-o. Mai pot fi executat silit?
A: Cel mai probabil, creditorul nu se află în termenul de prescripție, astfel că nu mai poate porni/continua executarea silită pentru recuperarea creanței sale (amenda neplătită).
Ce este prescripția? În linii mari, prescripția este o sancțiune ce se aplică creditorului care nu a procedat la stabilirea și/sau recuperarea creanței pe care o are față de debitorul său, într-un termen acordat de lege.
Conform dispozițiilor art. 39 alin. (3) din Ordonanța Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în caz de neplată a unei amenzi contravenționale, executarea silită se face în condițiile prevăzute de lege pentru executarea creanțelor fiscale.
Rezultă că, pentru recuperarea acestui tip de creanțe, nu este aplicabil termenul general de prescripție de 3 ani prevăzut de Codul civil, ci termenul de prescripție prevăzut de Codul de procedură fiscală (în continuare C.pr.fisc.).
Conform art. 215 C.pr.fisc, ”(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.”
Revenind la întrebarea inițială, presupunând ca ați primit amenda la care faceți referire în anul 2014, termenul de prescripție s-a calculat de la data de 01.01.2015 și s-a împlinit la data de 01.01.2020.
În condițiile în care constată împlinirea termenului de prescripție a creanței fiscale, diferit față de dreptul comun (Codul civil), organul de executare are obligația de a proceda la încetarea măsurilor de realizare a crenței sale și la scăderea acestora din evidența creanțelor fiscale.
Nu de puține ori însă, creditorul fiscal nu își respectă obligația de a dispune încetarea măsurilor de executare silită în baza titlului executoriu.
În acest caz, debitorul are deschisă calea contestației la executare prin care poate cere judecătorului să constate intervenirea prescripției și să oblige creditorul la întoarcerea sumelor de bani (total sau parțial, de la caz la caz) reținute silit1 după intervenirea prescripției, precum și obligarea creditorului la plata cheltuielilor de judecată (onorariu avocațial, alte cheltuieli efectuate), dacă acestea sunt dovedite.
În cazul în care prezintă interes pentru debitor formularea unei contestații la executare, este recomandat să se verifice incidența cazurilor de suspendare și întrerupere a cursului prescripției, pentru a se evita promovarea unor acțiuni în instanță care ar urma să fie respinse de judecător pentru motivul neintervenirii prescripției.
Este necesar ca incidența suspendării/întreruperii cursului prescripției să se analizeze pentru fiecare caz în parte, individual.
Sfatul avocatului:
Dacă vi s-au aplicat, de curând, una sau mai multe amenzi contravenționale și ați primit somația însoțită de titlul executoriu, emise în condițiile legii2, este bine să apelați inclusiv la procedura medierii prevăzută de Codul de procedură fiscală.
Pentru aceasta, debitorul beneficiază de un termen de 15 zile de la comunicarea somației, în care poate comunica creditorului fiscal intenția de a demara procedura de mediere.
După notificarea intenției de a participa la procedura de mediere, organul fiscal are obligația legală de a stabili o întâlnire cu debitorul.
În cadrul acestei întâlniri, se vor analiza mai multe aspecte, inclusiv posibilitatea pentru debitor de beneficia de înlesniri la plată conform dispozițiilor Capitolului IV Cod procedură fiscală.
Dacă treci printr-o situație similară, avocații noștri te pot ajuta atât în procedura extrajudiciară de mediere, cât și în contestația la executare.
Scrie-ne pe office@paun-neagu.ro sau folosind formularul de contact disponibil aici.
De asemenea, ne poți scrie în cazul în care ai o nelămurire în legătură cu aspectele prezentate în acest articol.
Note
1Valabil pentru sumele de bani recuperate prin măsuri de executare silită. Nu se aplică pentru sumele de bani achitate de debitor benevol, caz în care acestea nu se pot restitui.
2De multe ori, procedura de emitere/comunicare a somației și a titlului executoriu este viciată, ceea ce atrage nelegalitatea procedurii de executare silită.
🙂 Mulțumim Towfiqu barbhuiya pentru fotografia de pe Unsplash