În Monitorul Oficial nr. 532 de astăzi, 15 iunie 2023, s-a publicat Legea nr. 171/2023 pentru modificarea și completarea art. 226 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
Legea prevede o nouă modalitate alternativă de săvârșire a infracțiunii de violarea vieții private, vizând faptele de pornografie non-consensuală, după cum urmează:
Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă atingere imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ce înțelegem prin sintagma imagine intimă?
Orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care își expune total sau parțial organele genitale, anusul sau zona pubiană sau, în cazul femeilor, și sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.
Un exemplu des întâlnit în zilele noastre, care ne ajută să înțelegem mai bine conținutul acestei fapte, poate fi: partenerii își fac poze intime în timpul relației, cu acordul celuilalt, însă după un timp, aceștia se despart. Din răzbunare, unul dintre foștii parteneri publică în mediul online pozele făcute, fără a avea acordul fostei/fostului partenere/partener (chiar dacă inițial aceasta/acesta și-a dat acordul pentru fotografiile respective), iar împrejurarea este de natură să provoace suferințe sau să aducă prejudicii de imagine victimei.
Este de menționat și faptul că făptuitorul nu va răspunde penal pentru această faptă în măsura în care acesta surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvârșirii unei infracțiuni.
Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!
Avocat Cristina Păun-Neagu