Ultimele modificări la Codul fiscal – Impozit nou, începând cu 1 ianuarie 2024

Odată cu adoptarea Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Codul fiscal reglementează un impozit nou: impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Așadar, începând cu 1 ianuarie 2024, sunt obligate la plata acestui nou impozit următoarele categorii de contribuabili:

  • Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate exclusivă/comună clădiri rezidențiale1 situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii2 depășește 2.500.000 lei;
  • Persoanele fizice și cele juridice care au în proprietate autoturisme înregistrate/înmatriculate în România a căror valoare de achiziție per autoturism depașește 375.000 lei.

1Construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.

2Calculată conform art. 457 Cod fiscal.

În cel de-al doilea caz, impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Cota de impozitare:

Cota este unică, de 0,3% și se aplică:

  • Pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de organul fiscal și plafonul de 2.500.000 lei;
  • Pentru autoturisme, asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Termenul de declarare și termenul de plată:

  • Pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, se declară până la 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent și se plătește până la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează;
  • Pentru autoturisme, se declară până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent și se plătește până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează.

Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!

Avocat Cristina Păun-Neagu