La data de 19 iulie 2022, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 724 Legea nr. 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituțiile din domeniul justiției instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.
Ce prevede Legea nr. 220/2022?
Legea reglementează posibilitatea aplicării temporare a unor măsuri necesare funcționării justiției ca serviciu public, în domenii precum activitatea de judecată a instanțelor civile și insolvența.
Măsurile se aplică pentru o perioadă de un an de la data intrării în vigoare a Legii nr. 220/2022, fiind valabile și pentru procesele începute anterior intrării în vigoare a legii.
Care sunt dispozițiile cu incidență în domeniul insolvenței?
Conform art. 11 din Legea nr. 220/2022, debitorul aflat în stare de insolvență sau care ajunge în stare de insolvență într-o perioadă de un an de la data intrării în vigoare a acestei legi are posibilitatea de a se adresa tribunalului cu o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, fără a avea însă obligația de a introduce această cerere.
Reamintim că dispozițiile art. 66 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 prevăd:
“(1) Debitorul aflat în insolvență este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariția stării de insolvență. La cererea adresată tribunalului va fi atașată dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenția de deschidere a procedurii insolvenței.”
De asemenea, fapta este prevazută și în dispozițiile art. 240 Cod penal, reprezentând infracțiunea de bancrută simplă:
“Art. 240. – (1) Neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenței, într-un termen care depășește cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege de la apariția stării de insolvență, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”
Astfel, aplicabilitatea acestor dispoziții se suspendă pe o perioada de un an, prima zi ulterioară acestei perioade fiind data de la care începe să curgă termenul de 30 de zile prevăzut de textul de lege.
Măsurile nu afectează dreptul creditorilor sau celorlalte persoane și instituții prevăzute de lege de a solicita deschiderea procedurii în baza dispozițiilor art. 65 din Legea nr. 85/2014.
Dacă totuși debitorul alege să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței într-o perioadă de un an de la data intrării în vigoare a Legii nr. 220/2022, durata inițială de executare a planului de reorganizare poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fără a depăși o durată totală a derulării planului de 5 ani.
Ce mai prevede Legea nr. 220/2022?
- Posibilitatea ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de telecomunicație audiovizuală – art. 2 alin. (1);
- Persoana care asistă sau reprezintă partea (avocat, consilier juridic), traducătorul sau interpretul poate participa la ședința de judecată prin mijloace de telecomunicație audiovizuală, chiar fără a fi prezent fizic lângă parte – art. 2 alin. (4);
- Instanțele judecătorești, ținând cont de împrejurări, pot fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi – art. 3 alin. (1);
- Părțile vor fi înștiințate telefonic, prin e-mail sau prin alte asemenea mijloace despre pronunțarea hotărârilor judecătorești prin modalitățile prevăzute de lege – art. 4 alin. (3);
- Când este posibil, prin grija instanței, sedințele de judecată publice se transmit în direct, pe portalul instanțelor de judecată – art. 7;
Când intră în vigoare Legea nr. 220/2022?
Legea va intra în vigoare la data de 22 iulie 2022.
Ai întrebări? Nu ezita să ne scrii!
Avocat Cristina Păun-Neagu